HÖRÐUR FRA KOLNESET  NO2000111313

4 avkom er foreløpig vist:
2 har fått 1. premie: Sæla fra Kolneset og Skerpla fra Kolneset.
1 har fått 2. premie: Katla fra Legind.
Trúr fra Lågøen var godkjent for avl som 3-åring på bakgrunn av eksteriørbedømmelse.

 


Hingsten vår, Hörður, er en av Norges høyest kårede avlshester med en avlsdom   på 8,54 for rideegenskaper, 8,52 for eksteriør og derav en samlet dom på 8,53. Med 9,5 for tølt og galopp, 9 for trav, vilje/gemytt og form og 8 for skritt, fører han videre topp egenskaper fra begge sine foreldre; Mökkur fra Varmalæk og Katla fra Vikingstad. Han har en BLUP på 116. Han er selvsagt undersøkt og funnet fri for spatt.

For spesielt interesserte har vi laget en lenke til kopi av kåringsskjema og BLUP-skjema.

Han er født hos Tone og Per Kolnes som eier hingsten og som også eide moren Katla og også morens far, Kulur fra Eyrarbakka.

Hörður ble først trent og vist av Iben Andersen og oppnådde med henne 1. premie allerede som 5-åring i Herning (8,14)for så å bli 3. beste i sin aldersklasse på VM i Sverige i 2003 (forbigått av to 5-gjengere).

    
    Bildene over er tatt under VM 2005 av Ingela Bjurenborg                               

Den påfølgende sommeren gikk han med hopper; først i Danmark og deretter i Norge. I Norge ble alle hoppene drektige og har fått velskapte føll, resultatene fra Danmark har vi ikke helt oversikt over, men drektighetsprosenten var høy også der.

Fra høsten 2007 ble Hörður trent av Nils Christian Larsen som først viste ham til kåring og forhøyet kåringsdommen og deretter blitt ridd i 4-gang på 4 stevner med 1.plass i Drammen, 1.plass i Seljord, 2.plass på NM/Stord og til slutt en fin 14.plass på VM.


Foto: Elin Johansen                          Foto: Elin Johansen             Foto: Hege Nilsen

 

Foto: Marianne Jahnsen                           Foto: Anne W. Rise

På ettersommeren 2007 gikk han med et lite hoppefølge hjemme i Førresfjorden og som sist år behandlet han hoppene pent og så også ut til å stortrives selv.

Vinteren -08 var Hörður med Nils til Danmark der han var med med i noen få vintershow Ástun Gangartscup 1.feb. der han ble best i 4-gang og World Cup i Odense 9. februar der publikum valgte ham til flotteste hingst.

Nils har fortsatte treningen vinteren 08, mens sommeren 2008 ble i avlens tjeneste; først ved håndbedekning på Stutteri Legind i Danmark (mai og juni) og deretter med hoppefølge på Kvistli i Østerdalen (juli og august). Han bedekket til sammen 49 hopper denne sesongen og av disse ble 46 bekreftet drektige.

Vinteren -09 har han også vært hos Nils Christian og igjen deltatt på hingsteshowet i Odense, igjen kjempepopulær hos publikum!

 

I mai ble han igjen vist for avlsbedømmelse med topp resultater. Les om dette øverst på siden.

Planene for sommeren var trening med VM 2009 som øverste mål. Han ble valgt til å representere Norge som avlshest i eldste klasse og reiste til Sveits hvor han ble vist av Nils Christian. Han gikk noe ned i dom og endte i Sveits som 3 beste hingst i eldste klasse (begge hingstene før ham var 5-gjengere). Se bilder fra VM på åpningssiden.

Han står nå i trening hos Gry Hagelund og blir antagelig å se på neoen ridestevner i kommende sesong.